«Погляд крізь лаштунки»

В Музеї історії Києва з 25 лютого 2020 р. проходить виставка «Погляд крізь лаштунки», організатором якого виступила Українська асоціація жіночих досліджень в мистецтві (УАФРА).

26/02/2020
Культура та мистецтво
«Погляд крізь лаштунки»

В Музеї історії Києва з 25 лютого 2020 р. проходить виставка «Погляд крізь лаштунки», організатором якого виступила Українська асоціація жіночих досліджень в мистецтві (УАФРА). Ця виставка  є складовою частиною проекту Ukrainian Contemporary Womens Art Now , який УАФРА щорічно проводить в підтримку жінок в мистецтві.   Куратор арт-проекту Ірина Акімова  запропонувала   поглянути на наше життя через призму шекспірівських рядків: «Весь світ - театр. У ньому жінки, чоловіки - усі актори ..».  Кожна людина в реальному житті  грає свої ролі в родині, на роботі, в суспільстві.  У щоденному театрі життя змішуються вигадка і реальність. Ми хочемо головних ролей, але нерідко залишаємося в масовці. «Давайте поглянемо  крізь  лаштунки на сцену життя і в глядацький зал . Які вони - актори, з якими ми стикаємося в нашому житті? Чим живе глядацький зал, в якому кожен глядач грає власну роль? Як нам вдається в житті одночасно грати дві ролі - глядача і актора? Які маски і навіщо ми надягаємо на себе в реальному житті? Де проходить тонка грань між грою і реальними почуттями?»

Виставки, що організує УАФРА, завжди пропонують глядачам несподівані теми із своєрідними трактовками . Перший заступник генерального директорку Музею історії Києва  Тетяна Костенко на відкритті виставки зазначила , що  кураторські арт-проекти Ірини Акімової обов’язково містять якусь «родзинку». Такою родзинкою у цьому проекті стали інсталяції, анімація та перформанс. Проект   Ірини Ворони «Qr-Truth»  створений із скульптур  на базі Qr кодів десяти фундаментальних емоцій за К.Ізардом і  розповідає про маніпуляцію емоцій та прагнень людей. Елегантна, наповнена повітрям інсталяція  Оксани Чепелик «Рампа Всесвіту» нагадує про багатошаровий  часо-простір театру.   Світлана Павлюченко у своєї роботі грою геометрічних форм намагається передати стан душі глядача і актора.

Куратор виставки Ірина Акімова представила два нові проекти. У проекті «Маски» вона талановито поєднала живописний триптих із цікавою анімацією , яка народилася із її картин і зазвучала музичними темами  із «Карнавала тварин» К. Сен-Санса .  Інсталяція «Все життя- театр» стала сценою для перфомансу, створеному на основі її авторських віршей , в якому були використані фрагменти творів А. Пьяццолли .  «Перший перформанс Ірини виявився яскравим і талановитим»,- сказав народний художник України Олег Пінчук.

 Виставка «Погляд крізь лаштунки» запрошує глядачів на філософські розмови  с двадцяти трьома сучасними художницями, добре відомими в Україні та за її межами. На вас чекає самобутні і натхненні  живописні роботи Маріанни Абрамової, Вікторії Аткозалової, Анни Бітаєвої, Тані Василенко, Людмили Давіденко , Дарії Іващенко, Олени Кондратюк, Паули Литовченко, Анни Луговської, Ольги Мельникової, Валентини Плавун, Наталії Стрижко, Наталії  Федоришин і  Тані Шимко.

Нікого не залишать байдужими  ніжні акварелі Лариси Пуханової і Наталії Петренко-Літвінової , образні коллажи Ольги Рондяк (США)   и Валентини Кузьмічової та несподівані фото Ірини Роднікофф (США) . А усі роботи разом створюють єдиний гармонічний ансамбль, у якому індивідуальні голоси жінок художниць  мають своє неповторне звучання. «Виставки УАФРА с кожним роком становляться цікавіше та глибше. Вони притягують до себе яскравих авторів, демонструють  виважений та винахідливий кураторський підхід» ,- зазначив заступник директора Інституту проблем сучасного мистецтва Ігор Савчук. То ж запрошуємо усіх на знайомство  с жіночим поглядом сучасних мисткинь на складну систему людських відносин із емоційними діалогами, тонкою іронією  та щирими роздумами.  

Виставка працює до 9 березня у МВЦ Музею історії Києва (вул. Б. Хмельницького, 7).