ВИСТАВКА «МОЖНА – НЕ МОЖНА», UАFRA

18 вересня 2019 року в Музеї історії міста Київ відкрилася виставка МОЖНА-НЕ МОЖНА.

19/09/2019
Культура та мистецтво
ВИСТАВКА  «МОЖНА – НЕ МОЖНА», UАFRA

Це перша виставка, яку Українська асоціація жіночих досліджень в мистецтві (UAFRA) проводить у змішаному форматі: до п’ятьох жінок мисткинь приєдналися п’ять художників чоловіків. Кураторка виставки Ірина Акімова  запропонувала авторам для творчого дослідження філософську проблему «можна-не можна» як  погляд на  систему обмежень, що завжди існує в суспільстві  та мистецтві та впливає на їх розвиток.

Система «можна не можна» входить в наше життя разом з іншими етичними стандартами в сім’ї в ранньому дитинстві. Вона  регулює і складні взаємини між державою і особистістю: від ліберального «можна те, що не заборонено» до авторитарного «можна те, що дозволено (державою, громадською думкою або чимось іншим). Система координат «можна не можна» розвивається разом із суспільством, його історичним, політичним, соціальним і культурним контекстом. Чи є вона інструментом розвитку та розмаїття або обмежувачем свободи думки і творчості?  Чи є дилема «можна/не можна» тотожною опозиціям «свобода/несвобода» і «консерватизм/інновації», або це щось  інше? Як «можна» та «не можна» сьогодення  можуть вплинути на наше майбутнє?  Яке наше персональне відношення до цього?

Система «можна- не можна» відображається та динамічно розвивається у мистецтві. Нові підходи, нові техніки, нові теми породжують нові художні сенси. Сьогодні мистецтвом стає те, що раніше їм не було, розширяючи творчий простір та інструментарій сучасного митця. Які проблеми з системи координат «можна не можна» хвилюють сучасних авторів ? Як трансформується ця система координат у нашу динамічну епоху? Які особисті «можна» і «не можна» стають важливими для художників та відображаються в їхній творчості?

Виставка пропонує відкритий діалог між художниками та глядачами по цим  непростим питанням. У проекті беруть участь десять талановитих українських митців та мисткинь, добре знаних в українському та міжнародному  арт-просторі.  Це Маріанна Абрамова, Ірина Акімова, Анна Бітаєва, Анатолій Галицький, Людмила Давиденко, Олег Пінчук, Костянтин Синицький, Володимир Хижинський, Оксана Чепелик, Astian Rey. Усі вони, працюючи з простором, експозицією та глядачем, актуалізують теми глобальних питань сьогодення.

Автори пропонують футуристичні розміркування про ризики та можливості збереження навколишнього середовища  та внутрішнього людського «Я» в умовах швидкого розвитку технологій.  Маріанна Абрамова у своїх роботах підіймає питання збереження внутрішньої особистості людини  в епоху появи нових комунікаційних технологій та посилення впливу масс-медіа на суспільну свідомість. Анна Бітаєва наголошує на необхідність перегляду сучасних «можна» та «не можна» в екологічних питаннях заради гармонії між людством та навколишнім середовищем.  Оксана Чепелик в своєї  серії  «Пост-хьюман» малює неоднозначну картинку майбутнього в епоху кіборгізації та розмірковує її вплив на зміну ролі жінки у сім’ї та суспільсті. Свій особливий погляд на цю проблему пропонує і художниця Людмила Давиденко.

Оригінальні барельєфи та скульптура Астіана Рея – це авторське дослідження протирічь у розвитку науки та релігії , філософські нариси про співвідношення раціонального та духовного начал у людському суспільстві. Його розміркування продовжують  скульптори Костянтина Синицького та керамічні роботи  Володимира  Хижинського, які підіймають довічне питання відповідальності  за прийняття рішень, які стосуються окремою людини та всього людства. 

Диптих Ірини Акімової «Диктатура» присвячений протиріччям на шляху розвитку від авторитаризму ( диктатури меншості ) до демократії. Художниця застерігає про ризики попадання у глухий кут диктатуру більшості, яка лімітує індивідуальну свободу та відкидає точки зори, що не співпадають  із домінуючою.   

Художник Анатолій Галицький та скульптор Олег Пінчук пропонують глядачам  свій погляд на розвиток сучасного мистецтва, в якому абстрактний живопис та інсталяції органічно зайняли важливе місце.  Розвиток сучасного мистецтва яскраво демонструє динамічні зміні у системі координат «можна-не можна» , даючи поштовх творчим інноваціям. 

Виставка «МОЖНА-НЕ МОЖНА» - це філософська композиція, майстерно створена із різноманітних робот відомих українських авторів , де індивідуальний стиль та погляд кожного існують у своєрідній гармонії . Виставка запрошує до роздумів та  не залишає глядачів байдужими. Виставка проходить  в Музеї історії міста Київ до 30 вересня.  Інформаційні партнери виставки - UNN, Obozrevatel, , InArt, ArtLine.